San- och Khoikhoifolken – Södra Afrikas ursprungsbefolkning

Två Sanmän. Sanfolket kämpar, efter åratal av förtryck, för att kunna bevara sin traditionella livsstil.

Två Sanmän. Sanfolket kämpar, efter åratal av förtryck, för att kunna bevara sin traditionella livsstil.

Södra Afrika tillhör de områden som har varit längst bebodda av den moderna människan. Sanfolket, ättlingarna till de första människorna som bosatte sig där, har levt i området i tiotusentals år.

De är besläktade med Khoikhoifolket – den största skillnaden är deras samhällsformer. Medan San traditionellt var ett jägar- och samlarfolk, förlitade sig Khoikhoi främst på boskapsskötsel. Detta gjorde – genom större tillgång till föda – att de organiserade sig i samhällen på ett par hundra personer där hierarki kom att spela större roll, i jämförelse med San som levde i små självständiga grupper på 20-50 personer. De går ibland under samlingsnamnet KhoiSan och betraktas som en ursprungsbefolkning i södra Afrika.

Bantuexpansionen tros ha nått det som idag är Sydafrika på omkring 300-talet före vår tideräkning och fick stora konsekvenser för området. De tros inte ha anlänt i en stor våg utan i mindre grupper. Förutom boskapsskötsel hade de kunskap om jordbruk och kunde bearbeta järn, och deras tradition av att bosätta sig i byar skiljde sig från KhoiSan-folkens mer nomadiska tillvaro.

Informationen om relationen mellan Bantu och KhoiSan är knapphändig men tyder på att både konflikter och fredliga förhållanden förekom under de efterföljande seklerna. I vissa fall skedde långsam assimilering, att KhoiSan-folk anslöt eller kom att bli beroende av Bantusamhällena. I andra fall fördrevs dem, som San-folket som i högre utsträckning tvingades hitta nya jaktmarker i mer ogästvänliga miljöer.

Bantufolkens utspridning och större samhällen gav upphov till södra Afrikas första stater, som exempelvis kungadömet Mapungubwe (cirka 1075–1220) och Great Zimbabwe (omkring 1220-1450), som jag tidigare skrivit om.

Sanmannen Blade Witbooi, som är jägare och guide (foto: The Globe and Mail)

Sanmannen Blade Witbooi, som är jägare och guide (foto: The Globe and Mail)

Av San-, Bantu- och KhoiKhoi-folken anses de sistnämnda ha varit de första att bosätta sig på Kaphalvön i nuvarande Sydafrika. Det var dessa som européerna först kom i kontakt med när de, i jakt på att hitta sjövägen till Indien, rundade Afrikas sydligaste punkt i slutet på 1400-talet. Det var ett möte som skulle bli förödande för södra Afrikas befolkning. Mer om det i nästa inlägg.

 Läs mer: South Africa’s First Nations Have Been Forgotten av Foreign Policy (2018), South Africa: A Country Study av Rita M. Byrnes" (1997), ”The Fortunes of Africa: A 5000-Year History of Wealth, Greed and Endeavor” av Martin Meredith (2014).