Great Zimbabwe – södra Afrikas medeltidsmetropol

greatzimbabwe2.jpg

Vid en första anblick ser det kanske ut som ruinerna av en europeisk medeltidsborg. I själva verket är det efterlämningarna av Great Zimbabwe, en stad byggd helt i sten mellan 1000- och 1400-talet.

Great Zimbabwe byggdes av Shonafolket och fungerade under flera hundra år som huvudstad i kungadömet Zimbabwe, som dominerade området från omkring år 1220 till 1450.

greatzimbabwe1.jpg

Länge var metropolen en framstående handelsstad, som finansierades av de närliggande guldgruvorna. I området har arkeologer grävt fram persiska glaspärlor, kinesiskt porslin och arabiska mynt, vilket tyder på hur långt handelsnätverken sträckte sig. Under sin storhetstid kunde staden husera upp till 18 000 människor.

Great Zimbabwes ursprung och vilka som var de som verkligen reste murarna blev omdebatterat under kolonialismen. Och vissa länder var beredda att gå långt för att gömma sanningen. Mer om det i nästa inlägg.

Läs mer: ”Culture and Customs of Zimbabwe” av Oyekan Owomoyela (2002) och ”The Zimbabwe-Monomotapa Culture in Southeast Africa” av H. A. Wieschoff (2006).