Mapungubwe – en av södra Afrikas äldsta civilisationer

Mapungubwe.

Mapungubwe.

I nordligaste Sydafrika, på gränsen till Zimbabwe och Botswana, hittas Mapungubwe: ett savannlandskap vars största kulle tros ha varit platsen för ett av södra Afrikas äldsta kungadömen.

Riket tros ha existerat mellan 1075 och 1220, utbytte guld och elfenben med civilisationer i Mellanöstern, Indien och Kina, och anses vara södra Afrikas äldsta exempel på ett klassamhälle (kungen och eliten bodde uppe på kullen, resten nedanför).

Mapungubwe.

Mapungubwe.

Platsen ”upptäcktes” 1932, men länge hölls det tyst om vad man hittade eftersom dessa spår rimmade dåligt med kolonisatörernas bild av att afrikaner inte var kapabla till organiserade samhällen.

En noshörning av trä och guldfolie som hittades på en av gravplatserna.

En noshörning av trä och guldfolie som hittades på en av gravplatserna.

Idag har platsen tagits upp på Unescos världsarvslista och föremålen som grävdes fram hittas på museum i landet.

Klimatförändringar i form av minskat regnfall i början på 1300-talet löste upp kungadömet och arkeologer och historiker tror att det var Mapungubwes folk som röde sig norrut och formade Great Zimbabwe.

Läs mer: ”Mapungubwe Cultural Landscape” av World Heritage Center (2003), ”The Mapungubwe Gold Graves Revisited" Maryna Steyn för The South African Archaeological Bulletin (2007) och ”Mapungubwe: Ancient Bantu Civilisation on the Limpopo” av Léo Fouché (1937).