Bantuexpansionen

Karta som visar hur Bantuexpansionen tros ha skett.

Karta som visar hur Bantuexpansionen tros ha skett.

På slutet av 3000-talet före vår tideräkning inleddes en av historiens största folkvandringar: Bantuexpansionen.

Det var i gränsområdet av det som idag är Nigeria och Kamerun som expansionen tros ha haft sin början. Det är inte känt varför den ägde rum, men att den har skett anses det finnas starka bevis för. Det främsta tecknet är att väldigt många av språken i Afrikas södra hälft är närbesläktade och därför tros ha ett gemensamt ursprung.

Expansionen skedde i flera mindre vågor och gick initial långsamt innan befolkningen började röra på sig allt fortare. De var jordbrukare och behärskade keramik, tekniker som spreds i takt med befolkningens förflyttningar. Längs vägen absorberade de vissa folkgrupper, medan andra trängdes undan.

Karta som visar Bantuspråkens ungefärliga utspridning idag.

Karta som visar Bantuspråkens ungefärliga utspridning idag.

Idag räknas över 300 miljoner människor som Bantufolk. De består av en myriad folkgrupper och definieras inte av en gemensam etnicitet utan av att de pratar språk som tillhör samma gren. De talar, beroende på definition, 400-600 olika språk (som alltså ingår i samma Bantufamilj).

I Afrikas sydligaste delar fick Bantuexpansionen stora konsekvenser. Mer om det i nästa inlägg.

Läs mer: "South Africa: A Country Study av Rita M. Byrnes" (1997), ”The Fortunes of Africa: A 5000-Year History of Wealth, Greed and Endeavor” av Martin Meredith (2014).