Haiti – den första svarta republiken, del 6

När Saint-Domingue blev Haiti år 1804 markerades kulmen för historiens mest lyckade slavrevolt. För första gången någonsin hade ett slavuppror resulterat i skapandet av en ny självständig nation. Men priset för seger var högt. Vissa siffror pekar på att så många som 200 000 haitier förlorade livet under det 12-åriga kriget, och landets ekonomi och infrastruktur låg i ruiner.

Jean-Jacques Dessalines.

Jean-Jacques Dessalines.

Jean-Jacques Dessalines, rebellernas ledare och Haitis första kejsare, såg dock ett mer akut problem. För att garantera Haitis framtid som en svart stat ansåg han att landets alla vita – de före detta slavägarna och kolonialisterna – behövde raderas.

Kort efter att han blivit kejsare gav Dessalines ordern. Mellan januari och april 1804 rörde sig Haitis armé från by till by och mördade så många vita de kunde, inklusive barn. Enligt vissa historiker var många soldater motvilliga till att delta i slakten, men övertalades av Dessalines, som motiverade massakern med den fruktansvärda behandling landets svarta hade behövt utstå i över hundra år av slaveri.

Illustration föreställande massakern.

Illustration föreställande massakern.

När blodbadet var över hade 3000-5000 vita dödats och endast ett fåtal skonats (mer om dessa senare). Massakern fick konsekvenser i andra länder, kanske framförallt i USA där många vita i den amerikanska södern övertygades om att de aldrig kunde ge svarta frihet eftersom de då skulle gå ett liknande öde till mötes.

Dessalines nästa steg för att bygga upp Haiti var att dela in befolkningen i soldater eller arbetare – de sistnämna pressades så hårt på plantagen att det angränsade till slaveri. Han ville även ha läskunniga och utbildade i sin politiska administration, vilket resulterades i att majoriteten av platserna fylldes av mixade – i stort sett de enda icke-vita som var utbildade i landet.

Staty föreställande Jean-Jacques Dessalines i Port-au-Prince, Haiti.

Staty föreställande Jean-Jacques Dessalines i Port-au-Prince, Haiti.

Dessalines hade gett Haiti sin frihet, men hans styre skapade en grogrund för framtida konflikter och år 1806 mördades han av sina politiska rivaler. Interna spänningar, inblandning från andra länder och en serie naturkatastrofer har gjort att Haiti än idag inte har hämtat sig från kolonialismen och kriget för frigörelse. Mer om det i ett framtida inlägg.

Läs mer: ”A Concise History of the Haitian Revolution” av Jeremy D. Popkin (2012), "The Avengers of the New World: The Story of the Haitian Revolution" av Laurent Dubois (2005), ”Arrogant Armies, Great Military Disasters and the Generals Behind Them” av James Perry (2005) och ”The Slaves Who Defeated Napoleon: Toussaint Louverture and the Haitian War of Independence, 1801–1804” av Philippe R. Girard (2011).