Haiti – den första svarta republiken, del 5

Trots att Spanien och England dragit sig ur stridigheterna var Saint-Domingue inte fritt: området var fortfarande formellt en fransk koloni (se förra inlägget). I praktiken hade dock rebelledaren och den före detta slaven Toussaint L'Ouverture tagit makten.

Målning föreställande Toussaint L'Ouverture.

Målning föreställande Toussaint L'Ouverture.

L'Ouverture attackerade i slutet på 1800 den närliggande spanska kolonin Santo Domingo, vilket ledde till att slavarna där friades. 1801 utropade han sig själv till Saint-Domingues guvernör på livstid, betonade vikten av svart självstyre och manade till skapandet av en svart stat.

Detta fick år 1801 Napoleon att skicka en fransk invasionsstyrka till ön med uppdraget att säkra det franska styret och, enligt vissa källor, återinföra slaveriet.

När fransmännen året efter anlände till ön mötte de hård opposition från rebellerna. Vissa historiker menar att fransmännen blev genuint chockade av motståndet, eftersom många av dem ansåg att det låg i svartas natur att vara slavar och att de därför skulle välkomna bojorna. 

Våren 1802 nådde de båda sidorna en överenskommelse när Toussaint L'Ouverture gick med på att lägga ned sina rebelltruppers vapen i utbyte mot ett löfte om att Frankrike inte skulle återinföra slaveri, bland annat. L'Ouverture förråddes dock, greps och skeppades till Frankrike där han dog i fångenskap 1803.

I L'Ouvertures frånvaro tog hans andreman Jean-Jacques Dessalines över som ledare. Regnsäsongen förde med sig en ny epidemi av gula febern och under de kommande åren skulle båda sidor lida stora förluster.

Målning föreställande Jean-Jacques Dessalines.

Målning föreställande Jean-Jacques Dessalines.

Napoleons armé begick mängder av det vi idag skulle kalla för krigsbrott i sin metodiska slakt av både militära och civila svarta och mixade. Rebellarmén svarade med samma medel och dödade så många vita de kom över. Upproret hade utvecklats till ett regelrätt raskrig.

Målning föreställande slaget vid Vertières, den avgörande striden för Haitis frihet.

Målning föreställande slaget vid Vertières, den avgörande striden för Haitis frihet.

1803 vann rebellerna den avgörande striden och Napoleon, upptagen med ökade konflikter i Europa, slutade skicka förstärkning. Den 1 januari 1804 utropade Dessalines den före detta kolonin till en självständig stat – historiens första svarta republik. Den nya nationen tog namnet Haiti, vilket betyder ungefär ”det höga bergens land” och som var ett av ursprungsbefolkningen Taínos namn för ön.

Men Haitis blodiga historia hade bara börjat. Fortsättning i nästa inlägg.

Läs mer: Arrogant Armies Great Military Disasters and the Generals Behind Them” av James Perry (2005) och ”The Slaves Who Defeated Napoleon: Toussaint Louverture and the Haitian War of Independence, 1801–1804” av Philippe R. Girard (2011).