Fort Christiansborg – det svenskdanska slavfortet

unnamed.jpg

Häromdagen besökte jag Osu Castle som ligger precis intill vattnet här i södra Accra i Ghana. Svenska Afrikanska Kompaniet var de första att bygga en liten fästning här, men det var danskarna som byggde ut det till ett ordentligt fort år 1659. De döpte det till Fort Christiansborg efter den danska kungen Kristian V. Till en början användes fortet som en handelsplats för framförallt guld, men med tiden ökade handeln med människor som såldes in i slaveri.

unnamed (1).jpg

Detta var under en period där det europeiska intresset för den så kallade Guldkusten var stort och Osu Castle erövrades, såldes, utbyttes flera gånger om. Förutom danskar och norrmän styrdes slottet under en tid av portugiser, holländare och lokalt folk från den dåvarande närliggande nationen Awkwamu.

unnamed (2).jpg

I takt med den ökande slavhandeln byggdes fortet ut med nya rum och fängelsehålor. År 1850 köpte England slottet, tillsammans med resten av Danmarks ägor i Guldkusten. Efter slaveriets avskaffning använde engelsmännen Osu Castle som sitt koloniala högkvarter.

unnamed (3).jpg

Efter Ghanas självständighet användes Osu Castle ironiskt nog som landets presidentpalats. Slottet fortsatte att husera landets regering ända fram till 2012, vilket stundtals har varit omdebatterat. Numera sitter presidenten och regeringen i det nybyggda Jubilee House.

unnamed (4).jpg

Kolla in min Instagram-story för en mer detaljerad inblick i de hemskheter söm föregick här.