Övre Volta & statskupperna

När Frankrike invaderade år 1896 hade det som idag är Burkina Faso styrts av Mossikungadömena, en samling löst sammansatta stater, sedan 1200-talet. Motståndet besegrades och regionen kolonialiserades, från 1919 under namnet Franska Övre Volta.

Karta som visar Övre Voltas landgränser.

Karta som visar Övre Voltas landgränser.

Kolonin var lågprioriterad för fransmännen, som mest hade nytta av den för en begränsad bomullsproduktion och arbetskraft. Mängder av unga män rekryterades för att bygga infrastruktur i för Frankrike viktigare kolonier, som Elfenbenskusten.

Maurice Yaméogo, Övre Voltas första president.

Maurice Yaméogo, Övre Voltas första president.

960 blev landet, nu känt som Övre Volta, självständigt. Maurice Yaméogo utnämndes till nationens första president men hans politiska manövrer inför självständigheten förvandlade honom i praktiken till en envåldshärskare.

Korruption kom att prägla Övre Volta och Yaméogo gick i bräschen med att förskingra stora summor pengar. Trots landets oerhört ansträngda ekonomi spenderade han miljoner på dyra bilar och lyxbostäder. 1965, samma år som han ”omvaldes” till president med 99,97 procent av rösterna, gifte han sig med den 22-åriga Fröken Elfenbenskusten-vinnaren Nathalie Monaco i en överdådig och impopulär ceremoni.

Maurice Yaméogo satte säg själv på landets frimärken.

Maurice Yaméogo satte säg själv på landets frimärken.

Höjda skatter, begränsade bidrag och minskade löner för statligt anställda bidrog till att en storstrejk bröt ut 1966. Yaméogo utlyste undantagstillstånd och hotade de strejkande med militärt våld – istället vände sig militären emot honom och tvingade honom att avgå.

Det markerade början på en serie revolter som under de kommande decennierna avlöste varandra. Men 1983 års uppror, det fjärde sedan självständigheten, skiljde sig från tidigare statskupper. För nu kom en man med grandiosa visioner för Övre Volta till makten. Mer i nästa inlägg.