Yennenga – Burkina Fasos moder

Staty av Yennenga i Ouagadougou, byggd 1984.

Staty av Yennenga i Ouagadougou, byggd 1984.

Enligt den muntliga traditionen föddes prinsessan Yennenga på 1100-talet. Hennes far var Nedega, kung över Dagomba, ett litet kungadöme i de norra delarna av nuvarande Ghana. Redan som tonåring ska Yennenga ha utmärkt sig i krigskonst och var en skicklig hästryttare som behärskade både pilbågen och spjutet. Det sägs att hon fick leda sin egen bataljon, som hon styrde över under flera av sin fars krig.

Enligt legenden var Yennenga en så skicklig militär ledare att hennes far vägrade gifta bort henne. Men själv längtade hon efter barn. En natt klädde hon därför ut sig till en manlig soldat och rymde norrut på sin hingst. I de södra skogarna av det som nu är Burkina Faso ska hon ha träffat en ensam elefantjägare som hette Riale.

Enligt berättelsen blev Yennenga och Riale kära och fick en son som de gav namnet Ouedraogo, vilket översätts till ungefär ”hingst” eller ”manlig häst”. Som vuxen var Ouedraogo den som grundade kungadömet Mossi, en stormakt i området som styrde över delar av nuvarande Burkina Faso ändå till år 1896.

Den beninske filmmakaren Sylvestre Amoussou firar vinsten av Étalon de Yennenga i mars 2017.

Den beninske filmmakaren Sylvestre Amoussou firar vinsten av Étalon de Yennenga i mars 2017.

Än idag brukar Yennenga betraktas som Mossifolkets moder och i Burkina Faso har statyer rests och gator blivit uppkallade efter henne. I en referens till Yennenga är smeknamnet på Burkina Fasos fotbollslag Les Étalons (ungefär ”hingstarna”) och sedan 1972 har Étalon de Yennenga varit det mest prestigefyllda priset i The Panafrican Film and Television Festival of Ouagadougou.