Sarah Rector – "den rikaste svarta flickan", del 2

Vanligtvis är det en annan bild (se nedan) som påstås föreställa Sarah Rector. Men i en artikel från 2020 ur en av Kansas Citys lokaltidningar, där journalisten har pratat med Sarahs ättlingar, menade familjen att detta var den verkliga Sarah Rector.

Som del av avtalet med oljeföretaget skulle landägaren få 12,5% av intäkterna om olja hittades på marken. Oljan som påträffades på Sarah Rectors ägor började inom kort producera över tvåtusen tunnor om dagen. Den lilla flickan blev rik över en natt.

Trots de nya pengarna bodde den nu 11-åriga Rector och hennes familj kvar i Taft, den lilla byn i Oklahoma där hon föddes. Men hennes liv förändrades på andra sätt. Exempelvis mottog hon flera frierier, de mest uppmärksammade kom från fyra tyska män. Lagen i Oklahoma krävde även att både ursprungsinvånare och svarta med en tillräckligt hög inkomst tilldelades en vit “beskyddare” som skulle hantera deras finanser.

Den afroamerikanska nyhetstidningen Chicago Defender fick nys om oljefyndet och när den insåg att Rector fortfarande bodde i ett anspråkslöst hus och hade en vit beskyddare gjordes antaganden om att hon berövats på sina pengar. Det var inte ovanligt att beskyddare överdrev sina utgifter och på så sätt kunde förskingra stora summor.

Detta är bilden som traditionellt påstås föreställa Sarah Rector. Stämmer uppgifterna i lokaltidningen föreställer denna bild, plus den från första delen om Sarah, någon annan.

Men Sarah Rectors beskyddare, en man vid namn T.J. Porter, var bekant med familjen sedan tidigare och tog endast en liten avgift, majoriteten av pengarna hamnade i Rectors ficka. Familjen höll dessutom på att bygga ett nytt, större hus på ny mark som de hade köpt.

Chicago Defenders skriverier ledde ändå till att representanter för medborgarrättsrörelsen NAACP besökte familjen Rector och övertygade dem om att skicka Sarah till en prestigefull skola i Tuskegee i Alabama.

Sarah Rector hade hunnit bli miljonär lagom till hennes 18-årsdag. För att undkomma skriverierna och alla som försökte komma åt hennes pengar flyttade hon och familjen till Kansas City i skiftet mellan 1910- och 1920-talet. Där blev hon kvar under resten av livet. Hon gifte sig två gånger och levde i lyx.

Mama Rose, Sarah Rectors mor, på 1920-talet.

Ibland påstås att staten Oklahoma, på grund av Sarah Rectors rikedom, registrerade henne som vit så att hon skulle kringgå segregationen (och lättare kunna spendera sina pengar hos vita affärsverksamheter). De flesta seriösa källor beskriver dock detta som ett rykte. Däremot stängde vissa vita affärsverksamheter sina butiker under ett par timmar under dagen så att Rector och hennes familj kunde handla ostört. 

Sarah avled 1967 i samband med en stroke och blev 65 år gammal. Hennes familj har uttryckt en önskan om att göra hennes hus, det så kallade Rector Mansion, till ett museum.

Läs mer: "$10,000 a Month for A Little Negro Girl" av American Magazine (januari/juni 1915), "Searching for Sarah Rector: The Richest Black Girl in America" av Tonya Bolden (2014), ”The Unlikely Baroness" av Steve Gerkin för This Land (24 mars 2015), ”Who was the real Sarah Rector 'The richest black girl in America'?" av Diane Euston för Martin City Telegraph (19 januari 2020).