Sarah Rector – "den rikaste svarta flickan", del 1

Bilden sägs föreställa en cirka tioårig Sarah Rector, även om det är omtvistat huruvida det verkligen är hon.

Sarah Rector föddes 1902 i den lilla byn Taft som låg i det så kallade Indianterritoriet, ett landområde som sedan 1830-talet avsatts för delar av den nordamerikanska ursprungsbefolkningen. Under det årtiondet tvångsförflyttades omkring 60 000–100 000 ursprungsinvånare dit av den amerikanska staten i en etnisk rensning känd som “Tårarnas väg”.

Rectors förfäder hade varit förslavade av muskogéer, ett amerikanskt ursprungsfolk som ingick i vad de europeiska kolonisatörerna kallade för ”de fem civiliserade nationerna”. Anledningen till att de ansågs vara (mer) civiliserade var för att de tagit efter vissa europeiska praktiker, som exempelvis att förslava afrikaner/svarta amerikaner.

1866, efter det amerikanska inbördeskrigets slut, tecknade de vinnande nordstaterna nya avtal med ”de fem civiliserade nationerna”, avtal som bland annat förbjöd slaveri. Under decennierna efter kriget tog den amerikanska staten även beslutet att bortse från ursprungsbefolkningens traditionella landägarsystem. Istället la staten beslag på marken och fördelade den mellan regionens invånare, så att varje landbit hade en tydlig ägare.

1907, några år efter att Sarah Rector fötts, inkorporerades de sista fragmenten av ”Indianterritoriet” i den nya delstaten Oklahoma. Rector samt hennes föräldrar och syskon fick alla varsin bit land. Terrängen var torftig eftersom det var kutym att ge den svarta befolkningen den obördigaste och mest oattraktiva marken.

För att få råd att betala den höga skatten som det innebar att äga marken hyrde Rectors far ut den till ett oljeföretag. Det var ett beslut som förändrade familjens framtidsutsikter. För inom ett par år hittades en så kallad gusher på Sarah Rectors egendom: olja fullkomligt sprutade ut ur hålet som borrats i marken.

Fortsättning i nästa inlägg.

Läs mer: "$10,000 a Month for A Little Negro Girl" av American Magazine (januari/juni 1915), "Searching for Sarah Rector: The Richest Black Girl in America" av Tonya Bolden (2014), "How Native American Slaveholders Complicate the Trail of Tears Narrative" av Ryan P. Smith för The Smithsonian Magazine (6 mars 2018), "Who was the real Sarah Rector 'The richest black girl in America'?" av Martin City Telegraph (19 januari 2020).