Nichelle Nichols – skådespelarpionjär & NASA-rekryterare

Igår dog Nichelle Nichols, som var med och bröt flera barriärer under sitt liv. Nichols föddes den 28 december 1932 i Robbins, en liten förort till Chicago. I början och mitten av 1960-talet var hon både körsångare och musikalartist, men det var som skådespelare hon fick sitt verkliga genombrott.

Nichols gestaltade karaktären Nyota Uhura i originalversionen av Star Trek, sci-fi-serien som hade premiär redan 1966. I och med det blev hon en av de första svarta kvinnorna att ha en betydande roll i en amerikansk tv-serie.

Trots milstolpen var hon nära på att lämna serien efter den första säsongen, eftersom hon drogs mer till Broadway än till tv-världen. Hon gick så långt som att lämna in sin avskedsansökan till Star Trek-producenten och skaparen Gene Roddenberry.

Men när hon samma vecka gick på ett event som anordnades av medborgarrättsrörelsen NAACP, kom Martin Luther King Jr. fram till henne. Han sa att han var ett fan av programmet och avslöjade att det var den enda serien hans barn fick stanna uppe sent och titta på. När hon berättade att hon planerade att hoppa av serien ska han ha övertygad henne att stanna kvar. Svarta roller på tv var ofta fortfarande otroligt stereotypa och King menade att Nichols var en av få som gestaltade en smart, inspirerande och beundransvärd karaktär.

Nichols valde att stanna kvar. 1968 bröt hon ett nytt tabu när hennes rollfigur och Captain Kirk (William Shatner) kysstes, sannolikt den första kyssen mellan en vit och svart person att visas på amerikansk tv. Detta under en tid då giftermål ”över rasgränserna” var olagligt i 17 amerikanska delstater.

Hon fortsatte att spela rollen som Uhura i olika ”Star Trek”-filmer och serier ända fram till 1991. Sedan 1977 har hon även hjälpt NASA med att rekrytera kvinnor och olika minoriteter med programmet Woman in Motion. Genom projektet rekryterades bland annat Sally Ride, den första kvinnliga amerikanska astronauten, samt Guion Bluford, den första svarta astronauten.

Nichelle Nichols blev 89 år gammal.

Läs mer: ”Beyond Uhura” av Nichelle Nichols (1994), ”'Star Trek's' Nichelle Nichols on How Martin Luther King Jr. Changed Her Life" av Dennis Nishi för Wall Street Journal (17 januari 2011), "Nichelle Nichols, Uhura in ‘Star Trek,’ Dies at 89" av Carmel Dagan för Variety (31 juli 2022).