Gay pride & homosexualitet i Afrika

Fotot är lånat från AP och föreställer två personer som 2021 demonstrerar mot ett ghananskt lagförslag som, om det går igenom, bland annat gör det straffbart att identifiera som gay. Förslaget granskas fortfarande av ett riksdagsutskott

Att svarta afrikaner är ”primitiva” hör till myterna som besökare från Europa och Mellanöstern började sprida för hundratals år sedan. Eftersom heterosexualitet angås vara det mest naturliga, och svarta ansågs stå närmast naturen (finare uttryck för ”närmast djuren”), ansågs svarta därför vara de ”mest” heterosexuella.

(Förutom det heterosexuella har den här bilden historiskt yttrat sig i tanken på att svarta människors sexualitet är extra okontrollerad eller djurisk, vilket exempelvis i USA har inspirerat idén om den hypersexuelle svarta mannen som, mest av allt, måste hållas borta från den vita kvinnan.)

Över tid har idén om den särskilt heterosexuella afrikanen anammats även av många afrikaner. När afrikanska politiker exempelvis stiftar eller försvarar homofobiska lagar är det inte ovanligt att de framställer homosexualitet som något som har importerats utifrån. Som att det förts med till Afrika av utomstående. Som att homosexualitet i grunden är något oafrikanskt.

Fotot är lånat från Time Magazine och föreställer tre unga kenyaner under en sällsynt demonstration för hbtqi-rättigheter 2015.

Det är så klart inte sant. Tvärtom finns det flera fall där en mer strikt syn på sexualitet blivit vanligare i takt med kristendomen och islams spridning (som fallet med portugiserna och drottning Njinga i nuvarande Angola som jag tidigare skrivit om).

Afrika är en fullkomligt massiv kontinent med cirka 3000 folkgrupper som talar över 2000 språk. Den präglas av en enorm varietet. Självklart varierar även synen på sexualitet, och historiskt och än idag finns det många exempel på kulturer vars syn inte passar in i en snäv heterosexuell mall.

Omslaget till boken  ”Boy-Wives and Female-Husbands: Studies in African Homosexualities”.

Vill man lära sig mer om det här kan jag rekommendera boken "Boy-Wives and Female-Husbands: Studies in African Homosexualities”, där olika studier om homosexualitet och queerhet har samlats. Här kan man läsa om kulturer där huruvida du räknas som man eller kvinna handlar mer om ditt yrke än ditt biologiska kön, samhällen där män ”lever som kvinnor”, och platser där kvinnor har emotionella och sexuella relationer med varandra trots att dom officiellt inte ses på som lesbiska.

En bok som utmanar en stereotyp bild av Afrika och som säger nästan lika mycket om vår egen västerländska inställning till sexualitet.

Läs mer: ”Boy-Wives and Female-Husbands: Studies in African Homosexualities” av redaktörerna Stephen O. Murray & Will Roscoe (1998).