Haitisk vodou inspirerade den populärkulturella zombien

Illustration föreställande en haitisk zombie, förslavad på ett sockerplantage.

Illustration föreställande en haitisk zombie, förslavad på ett sockerplantage.

Berättelser om döda som återuppstår för att terrorisera de levande finns i många av världens kulturer. Men en stor del av det som har inspirerat zombies – ett av populärkulturens mest välkända monster – hittas i haitisk vodou.

Slavarna på Saint-Domingue, det som idag är Haiti, tvingades ut på fälten under extrema förhållanden. Ungefär hälften av de som skeppades dit jobbades ihjäl under bara några år, vilket banade vägen för importen av ytterligare slavar.

Bland slavarna i 1600-talets Saint-Domingue/Haiti fanns idén om att man efter döden skulle komma till Västafrika, himmelen. Men de som tog självmord skulle förnekas detta paradis och istället födas på nytt här på jorden, och för all evighet tvingas jobba vidare på plantagen. Hotet om att återuppstå som en själlös kropp användes av slavdrivarna för att avskräcka självmord.

Efter slaveriets upphörande i och med den haitiska revolutionen år 1804 levde denna tanke vidare men influerades ytterligare av vodou. Nu spreds istället rykten om att så kallade ”bokor”, ondskefulla magiker, kunde väcka döda kroppar, förvandla dem till viljelösa redskap – zombies – och använda dem som arbetskraft.

Under den amerikanska ockupationen av Haiti år 1915-1934 (mer om den en annan gång) exponerades denna version av zombien för första gången för amerikansk kultur.

“The Magic Island”.

“The Magic Island”.

På 1920-talet reste den amerikanska journalisten William Seabrook runt i Haiti där han utvecklade ett intresse för vodou. 1929 släppte han reportageboken ”The Magic Island”, den första engelska boken att beröra fenomenet zombies.

Affisch för “White Zombie”.

Affisch för “White Zombie”.

”The Magic Island” blev en bästsäljare och väckte det amerikanska intresset för zombies. Baserad på Seabrooks bok släpptes 1932 ”White Zombie”, allmänt betraktad som världens första zombiefilm.

Fascinationen för den haitiska zombien har fått flera journalister och forskare att undersöka fenomenet för att se om det ligger någon sanning i det. Mer om det i nästa inlägg.

Läs mer: ”The Secret of Haiti’s Living Dead” av Gino Del Guercio för Harvard Magazine (1986), ”The Tragic, Forgotten History of Zombies” av Mike Mariani för The Atlantic (2015), ”Where Do Zombies Come From?” av Roger Luckhurst för BBC (2015), ”A Zombie Is A Slave Forever” av Amy Wilentz, ”The Magic Island” av William Seabrook (1929)