Don Francisco de Arobe – Ecuadors maroonkung

Don Franscisco de Arobe och hans söner efter att ha svurit lojalitet till den spanska kronan..

I Nord-, Central- och Sydamerika var det under det transatlantiska slaveriet vanligt med förslavade som rymde från fångenskap och skapade egna undangömda samhällen, ofta djupt in i djungler, högt upp i bergen eller i ogästvänliga träskmarker (har skrivit om flera av dem tidigare).

Den här tavlan från år 1599, föreställer Don Francisco de Arobe, ledare för ett sådant samhälle i det som idag är Ecuador, tillsammans med hans två söner Pedro och Domingo. Francisco de Arobes far tros ha varit en förrymd afrikansk slav medan hans mor var en ursprungsinvånare från nuvarande Nicaragua.

År 1598 besökte han Quito, den spanska koloniala huvudstaden, för att svära lojalitet till den spanska kronan. I gengäld skulle regionen han styrde över, belägen längs kusten i Esmeraldas i de nordvästra delarna av nuvarande Ecuador, få behålla sin självständighet. Spanjorerna lät måla tavlan för att fira överenskommelsen.

På målningen framgår blandningen av kulturer tydligt. Francisco de Arobe och hans söner har på sig spanska kragar, sidenmantlar och hattar medan snäckhalsbanden, guldsmyckena och ponchorna är av förkolonial stil.

Än idag har Esmeraldas den högsta koncentrationen av afro-ecuadorianer i landet. De bildar en majoritet i provinsen.

Läs mer: "Quito 1599" av Kris Lane (2012), "Arobe, Francisco de" av Charles Beatty Medina i ”The Dictionary of Caribbean and Afro-Latin American Biography” av Franklin W. Knight & Henry Gates, Jr (2016) och "Portrait of Don Francisco de Arobe and Sons Pedro and Domingo" på The Metropolitan Museum of Art (hämtad 12 januari 2022).