Citadelle Laferrière – Haitis sista utpost

citadelle3.jpg

900 meter över havet, i Haitis djungeltäckta berg, ligger Citadelle Laferrière. Det väldiga fortet stod färdigt 1820, 16 år efter den haitiska revolutionen där landets svarta befolkning gjorde uppror och kastade ut Frankrike efter hundratals år av slaveri.

citadelle2.jpg

Citadelle Laferrière var kronjuvelen i en serie försvarsbyggnader som haitierna konstruerade i förberedelse för att Frankrike skulle försöka återta sin före detta koloni. Fortet är placerat på en bergstopp, från vilken man på en klar dag kan se Atlanten flera kilometer bort, och klippornas utformning gör att borgen har ett osymmetriskt utseende – varje sida av den ser olika ut beroende på var man som tittare står.

citadelle2.jpeg

Bygget involverade cirka 20 000 ex-slavar och konstruerades på uppdrag av Henri Christophe, en av revolutionens arkitekter och Haitis första och enda kung. Fortet har över 40 meter höga väggar, kunde husera upp till 5 000 personer och har fler än 360 kanoner – kanonkulorna ligger fortfarande kvar – men eftersom en fransk attack aldrig kom övergavs borgen.

Citadelle Laferrière har stått emot flertalet jordbävningar och är idag en av Haitis främsta turistattraktioner. Den är dock svåråtkomlig. Den 11 kilometer långa vägen till fortet är i nästan konstant uppförsbacke och endast den första delen går att navigera med en fyrhjulsdriven bil – för sista biten rekommenderas att turister hyr en häst.