Ajuransultanatet – Afrikas horns härskare, del 2

Vasco da Gama.

Vasco da Gama.

När den legendariska portugisiska upptäcktsresande Vasco da Gama slutligen fann sjövägen till Indien år 1498 fick Portugal samtidigt kunskap om södra och östra Afrika.

Det dröjde inte länge innan den europeiska stormakten försökte koppla grepp om Afrikas östra delar, ett led i att monopolisera handeln på Indiska oceanen. I början på 1500-talet plundrades därför mängder av afrikanska stadsstater längs kusten, från Kilwa i nuvarande Tanzania till Mombasa i nuvarande Kenya.

Barawa.

Barawa.

I april år 1507 hade turen kommit till Barawa, en av Ajuransultanatets viktiga hamnstäder. Portugiserna anföll från stranden och kunde snabbt övermanna stadens försvar. Tusentals soldater och civila dödades, och staden brändes till marken.

Portugiserna siktade sedan in sig på Mogadishu, Ajuransultanatets välbärgade huvudstad. Men den här gången var somalierna beredda och staden skyddades av en massiv styrka. Den portugisiske befälhavaren ville anfalla ändå, men avstod då majoriteten av hans soldater sägs ha tvivlat på att de skulle vinna.

Mogadishu.

Mogadishu.

Samtidigt misslyckades portugiserna med att ta permanent kontroll över resterna av Barawa och de somalier som under attacken flydde inåt landet återvände nu för att bygga upp staden igen. Konfronterade med det somaliska folkets ivriga försvar av sina städer och gränser blåste Portugal tillfälligt av försöken att erövra sultanatet.

En 1500-talsmålning föreställande Osmanska rikets flotta under en patrull i Adenviken.

En 1500-talsmålning föreställande Osmanska rikets flotta under en patrull i Adenviken.

Men under de kommande decennierna var spänningen fortsatt hög mellan de båda makterna. Via en ekonomisk och militär allians med Osmanska riket kunde dock Ajuransultanatet stå emot Portugals påtryckningar och försäkra en fortsatt självständighet.

Läs mer: ”Nation Shapes: The Story Behind the World's Borders” av Fred Shelley (2013), ”The History of The Portuguese, During The Reign of Emmanuel” av Jerónimo Osório (1752) och ”The Portuguese Period in East Africa” av Justus Strandes (1961).