Vicente Guerrero – mexikansk frihetskämpe och president, del 2

Porträtt av Vicente Guerrero på en burk med luktsnus från tidigt 1800-tal.

Porträtt av Vicente Guerrero på en burk med luktsnus från tidigt 1800-tal.

I april 1829 var Mexikos första president Guadalupe Victorias term klar. Den tidigare rebelledare och frihetskämpen Vicente Guerrero valdes till ny statschef och blev därmed – vad vissa historiker kallar – Nordamerikas första president med rötter i urbefolkningen och den afrikanska diasporan.

Guerrero blev en förkämpe för Mexikos fattiga och diskriminerade människor. Ett av hans kändaste beslut var att i september 1829 avskaffa slaveriet i Mexiko. Men hans styre blev kortvarigt. I december 1829 tvingades han avgå för att slå ned en revolt ledd av hans vicepresident, den konservativa Anastasio Bustamente. Guerrero tillfångatogs och avrättades i februari 1831.

Staty föreställande Guerrero, från 1989.

Staty föreställande Guerrero, från 1989.

Idag är Vicente Guerrero sedd som en mexikansk folkhjälte. Den mexikanska staten Guerrero är uppkallad efter honom och flera statyer och monument har rests i hans namn.

Läs mer: "The Mexican Republic: The First Decade, 1823-1832" av Stanley Green (1987), ”Spain accepts Mexican independence” av History.com (2019), ”The Legacy of Vicente Guerrero, Mexico's First Black Indian President” av Theodore Vincent (2001) och ”La Revolución: Mexico's Great Revolution as Memory, Myth, and History” av Thomas Benjamin (2000).