Valerie Thomas – NASA-veteran och uppfinnare

Valerie Thomas, 1979.

Valerie Thomas, 1979.

Detta är Valerie Thomas som idag den 8 februari fyller 78 år. På sociala medier hävdas ibland att hon uppfann 3D-filmer eller till och med tv-apparaten. Det stämmer inte. Men hon uppfann något annat!

Thomas föddes i Baltimore, Maryland 1943. Hon intresserade sig för teknik och vetenskap redan som barn och pluggade fysik och avancerad mattematik på college.

Skärmavbild 2021-02-08 kl. 15.16.54.png

Efter examen, 1964, fick hon anställning på NASA och 1970 blev hon en viktig kugge i det som idag är känt som Landsatprogrammet. Det revolutionerande projektet är fortfarande igång och gick ut på att låta satteliter observera och fotografera jorden. Bilderna används bland annat inom jordbruk, kartografi och geologi.

Skärmavbild 2021-02-08 kl. 15.17.10.png

1977 började hon experimentera med hur konkava, alltså inåtbuktade, speglar interagerade med objektet de speglade. Tre år senare fick hon patent för den så kallade ”illusion transmitter”, ett verktyg som kan simulera och sända tredimensionella illusioner i realtid, ungefär som ett hologram.

Ritning som visar hur illusionssändaren fungerar, för den som kan tyda sånt.

Ritning som visar hur illusionssändaren fungerar, för den som kan tyda sånt.

Så det är fel att påstå att hon ”uppfann” 3D-teknik. Mer korrekt är att hennes innovation hjälpte till att avancera den. Valerie Thomas illusionssändare används fortfarande av NASA, och det har spekulerats att den i framtiden kommer att kunna användas under operationer inom vården och i vanliga tv-apparater.

valerie-thomas.jpg

Sedan Valerie Thomas pensionerades 1995 har hon bland mycket annat jobbat som lärare och engagerat sig i att få unga, särskilt kvinnor, intresserade av STEM – science, technology, engineering, mathematics.

Läs mer: ”A Face Behind Landsat Images: Meet Dr. Valerie L. Thomas” av NASA (2019), ”Valerie Thomas” av The Lemelson-MIT Program och ”Valerie L. Thomas Retires” av NASA (1995).