Twyfelfontein – Namibias första världsarv

Twyfelfontein-min.jpg

I nordvästra delarna av det som idag är Namibia finns Twyfelfontein, en av de äldsta och bäst bevarade platserna för hällristningar i hela Afrika.

Twyfelfontein2-min.jpg

Twyfelfonteins fler än 2500 ristningar och målningar föreställer lejon, noshörningar, zebror, giraffer och människor och är skapade mellan 2000 och 6000 år sedan. Twyfelfontein tros ha varit en plats för ritualer och dyrkan och togs upp på UNESCOs världsarvslista år 2007.

Twyfelfontein4-min.jpg

I de tusentals åren efter det att ristningarna gjordes bosattes nuvarande Namibia av san- och damarafolket, och senare av hererofolket som skapade jordbrukssamhällen.

Twyfelfontein3-min.jpg

De första européerna att utforska området var portugiserna Diogo Cão och Bartolomeu Dias år 1485 respektive 1486. Deras ”upptäck” resulterade inte i några europeiska försök till permanenta bosättningar förrän ett par hundra år senare då Tyskland – men även Sverige – anlände till regionen. Mer om det i nästa inlägg.   

Läs mer: "National Monuments in Namibia" av Andreas Vogt (2004) och ”World Heritage Committee inscribes two natural, one mixed, and four cultural sites onto UNESCO’s World Heritage List” av UNESCO (2007).