Ralph Yarl – 16-åringen som sköts för att ha råkat plinga på fel dörr

Illustration föreställande Ralph Yarl. Av Nikkolas Smith.

För en knapp vecka sen, den 13 april 2023, var 16-årige Ralph Yarl påväg för att hämta sina två yngre bröder hos familjens vänner i norra Kansas City. Av sina föräldrar hade han fått adressen 115th Terrace, men han råkade istället gå till 115th Street, en gata bort. 



Han plingade på dörren men blev ståendes utanför ett bra tag i väntan på att den skulle öppnas. När dörren till slut öppnades tog det bara någon sekund innan Yarl sköts i huvudet med en revolver. Yarl, som föll till marken, sköts sen en gång till, i armen. 



Gärningsmannen var 84-årige Andrew Lester. Hans hus var utrustat med två dörrar, en huvudsaklig inre och en yttre gjord av glas. Lester öppnade den inre dörren, såg Ralph Yarl och sköt sen genom glasrutan. Lester hävdade i förhör att han blev ”livrädd” av den 16-årige Yarls ”storlek”, trodde att han försökte bryta sig in och sköt för att ”försvara sig".

Yarl, som mirakulöst nog överlevde skotten, sprang därifrån men behövde knacka på tre olika hus i området innan någon ville hjälpa honom. Enligt hans familj fick han hjälp först efter att ha gått med på att lägga sig på marken med händerna i luften, som för att försäkra de boende om att han inte var ett hot.

Andrew Lesters mugshot från den 13 april.

Gärningsmannen Andrew Lester greps av polisen samma dag som skjutningen men släpptes efter några timmar. I skrivande stund har polisen inte kunnat ge något skäl till varför han fick gå. Det var först igår, tisdagen den 18 april, och efter dagar av demonstrationer, som Lester åtalades för skjutningen.

Lester är vit och Yarl är svart och enligt åklagaren finns ”en rasmässig komponent” i fallet. Åklagaren har hittills inte utvecklat uttalandet mer än så. Men med tanke på att Yarl så lättvindigt sköts, att han hade svårt att få hjälp efteråt och att Lester inledningsvis släpptes är ”en rasmässig komponent” ett milt uttryck av vad som inträffat.

Ralph Yarl är utskriven från sjukhuset och förväntas som tur är återhämta sig helt. Lester är just nu fri mot borgen. Döms han riskerar han mellan tio år och livstid i fängelse.

Yarls familj har en GoFundMe-sida för att samla in pengar till att bekosta sjukhuskostnaderna. Ni hittar den här.