Patrice Lumumba & Kongos frigörelse, del 1

Patrice Lumumba.

Patrice Lumumba.

Patrice Lumumba föddes 1925 i Belgiska Kongos Kasaiprovins. Han hade bara några års skolgång, vilket var kutym då kongolesers utbildning begränsades, men beskrevs som ambitiös och intelligent.

Efter att ha tillbringat sitt unga vuxna liv som ölförsäljare och posttjänsteman, samt avtjänat ett ettårigt fängelsestraff för förskingring, gav han sig in i politiken 1958. Han gick samman med andra unga kongoleser och etablerade Mouvement National Congolais (MVC).

Krav på självständighet hade funnits tidigare, men på 1950-talet kom den revolutionära andan att bubbla. I januari 1959 bröt protester ut i Léopoldville (dagens Kinshasa) och intensiteten chockade belgarna, som tvingades utlova ett vagt reformpaket.

Detta var en tid av politisk organisering i Kongo och i början på 1960 hade 120 politiska grupperingar formats. Nästan alla vilade på en grund av etnicitet- eller stamtillhörighet – naturligt i en nation som skapats på ett kolonialt sätt, där olika folkgrupper tvingats samman inom artificiella landgränser. Men Patrice Lumumbas MVC utmärkte sig genom att rikta sig till alla kongoleser.

Fortsatta protester, allt mer kaotiska, fick Belgien att agera ytterligare, av rädsla för att annars bli indragna i ett självständighetskrig. I januari 1960 bjöd de in ledarna för 13 av de nya kongolesiska partierna till ett historiskt möte i Bryssel. Detta var första gången Belgien involverat kongoleser i beslutsfattningen. Förhoppningen, från belgarnas sida, var att övertyga kongoleserna om en långsam övergång till självständighet. Istället möttes de av en enad front kongolesiska ledare som krävde självständighet redan i juni samma år.

Joseph Kasa-Vubu.

Joseph Kasa-Vubu.

Belgien gick med på kravet och ett val utlystes till den 30 juni. Den belgiska planen var att stödja Belgienvänliga mittenpartier, försöka få dem till makten och på så sätt behålla sitt inflytande. Men via Patrice Lumumbas förmåga att trollbinda publiker med sina sprakande tal blev MNC valets största parti. En politisk överenskommelse gjorde att Joseph Kasa-Vubu från partiet ABAKO blev president och Lumumba blev premiärminister. Det nya landet fick namnet Republiken Kongo.

På självständighetsceremonin skulle Lumumba hålla ett tal som skulle sända svallvågor genom västvärlden och göra belgarna rasande. Mer om det i nästa inlägg.

Läs mer: "Death in the Congo: Murdering Patrice Lumumba" av Emmanuel Gerard & Bruce Kuklick (2015), ”The Rise and Fall of Patrice Lumumba: Conflict in the Congo” av Thomas R. Kanza (1994), ”The Political Economy of Third World Intervention: Mines, Money, and U.S. Policy in the Congo Crisis” av David Gibbs (1991) och ”The State of Africa: A History of the Continent Since Independence" av Martin Meredith (2005).