Maria Felipa de Oliveira – den brasilianska gerillaledaren

Illustration av: @ltdathayde

Illustration av: @ltdathayde

Den tillgängliga informationen om Maria Felipa de Oliveira är så pass knapphändig att hennes födelseår inte är känt. Men enligt muntlig tradition föddes hon som fri kvinna på ön Itaparica i östra Brasilien och att var ättling till slavar från Sudan.

Maria Felipa de Oliveira sägs ha jobbat med att sälja fisk och skaldjur när det Brasilianska självständighetskriget bröt ut år 1822.

Trots rekommendationer om att evakuera ön stannade de Oliveira kvar. Siffrorna varierar men hon sägs därefter ha lett 40–200 kvinnor, en blandad grupp av både svarta och ursprungsbefolkningen, i en slags motståndsrörelse i kampen mot portugisiska invasionsstyrkor. 

mariafelipa.jpeg

Maria Felipa de Oliveiras rebellgrupp sägs bland annat ha försvårat leveransen av portugisiska förstärkningar samt vara ansvariga för nedbränningen av 42 portugisiska krigsfartyg. Vid flera tillfällen påstås de även ha använt sig av löftet om sex för att besegra portugisiska soldater: deras motståndare sägs ha ”förförts” för att – när de var nakna och oförberedda – ha slagits ihjäl.

Brasilien vann sin frihet i maj 1825. Maria Felipa de Oliveiras dog 1873 och tros ligga begraven i kyrkan Igreja de São Lourenço i Itaparica.

Läs mer: av ”História da Bahia” av Luis Henrique Dias Tavares (2001) och "Maria Felipa de Oliveira: Heroína da Independência da Bahia" av Eny Kleyde Vasconcelos Farias (2010).