Kush – Erövrarna av Egypten, del 2

Resterna av ett tempel dedikerat till den egyptiska guden Amon. Hittas i ruinstaden Naqa, ungefär 17 mil nordöst om Sudans huvudstad Khartoum.

Resterna av ett tempel dedikerat till den egyptiska guden Amon. Hittas i ruinstaden Naqa, ungefär 17 mil nordöst om Sudans huvudstad Khartoum.

Efter erövringen av Egypten inledde Kush monarker en serie byggprojekt i landet. Nya tempel och monument byggdes och gamla rustades upp. Samtidigt hade de ambitionen att fortsätta expandera sitt imperium, in i det som idag är Palestina och Libanon.

Detta satte Kush i kollisionskurs med Assyrien, ett av den tidens mäktigaste riken, som hade egna idéer om att expandera, men åt andra hållet in i Nordafrika. En konflikt var ofrånkomlig.

Efter att Kush vunnit de inledande striderna med sin nya rival anlände Assyrien år 673 före vår tideräkning med en fullskalig invasionsstyrka. Under det kommande decenniet utkämpades ett krig som utmynnade i att Kush tvingades ut ur Egypten.

Temple of Apedemak, också i Naqa. Apedemak var en krigargud inom Kush mytologi. På väggarna syns kung Natakamani och drottning Amanitore i färd med att döda sina fiender. De styrde över Kush tillsammans men det är oklart om hon var hans fru eller ma…

Temple of Apedemak, också i Naqa. Apedemak var en krigargud inom Kush mytologi. På väggarna syns kung Natakamani och drottning Amanitore i färd med att döda sina fiender. De styrde över Kush tillsammans men det är oklart om hon var hans fru eller mamma.

Kush styre centraliserades till den gamla huvudstaden Napata, men när även den år 593 f.v.t. invaderades och plundrades av den nya egyptiska marionettstaten som Assyrien installerat, flyttades huvudstaden till Meroë.

Meroë, belägen längre söderut än Napata, hade ett klimat bättre lämpat för jordbruk och läget intill Nilen samt närheten till Röda havet gjorde staden till ett naturligt handelscentrum. Guld, elfenben och slavar passerade ständigt Kush hamnar. Handelspartnerna inkluderade både det Persiska- och, med tiden, Romerska riket. Kush var en framstående järnproducent och dess soldater var kända för sitt bågskytte. Kush hade även ett eget språk och alfabet.

Exempel på meroitisk skrift.

Exempel på meroitisk skrift.

Under de två första århundradena efter vår tideräkning började dock Kush inflytande minska. Troligtvis som ett resultat av de kostsamma strider landet utkämpat mot romarna, som år 31 f.v.t. erövrat Egypten och kopplat greppet om handeln norrut.

Några av Meroës många pyramider.

Några av Meroës många pyramider.

Dödsstöten för Kush tros ha inträffat år 350 då Meroë ödelades av ett invaderande Aksum.

Läs mer: ”The Kingdoms of Kush” av National Geographic, ”Rival to Egypt, the Nubian kingdom of Kush exuded power and gold” av National Geographic, ”A Nubian Kingdom Rises” av archeology.org (2020), "The Nubian Pharaohs" av Charles Bonnet (2003).