Kriget i Sudan, del 2

Norra Khartoum efter ett flyganfall i maj 2023.

Det var hösten 2021 som Abdul Fattah al-Burhan, general i Sudans försvarsmakt (SAF), samt Hemedti, ledaren för den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF) tog över makten i en militärkupp. I samma veva gick landets unga demokratiseringsprocess upp i rök: de grep politiker och satte den civila premiärministern Abdalla Hamdok i husarrest.

Stora protester bröt ut men slogs våldsamt ned av militären och i januari 2022 avgick Hamdok. FN, EU och Afrikanska Unionen fördömde kuppen och i kölvattnet av övertagandet fördjupades Sudans redan svåra ekonomiska kris.

Hemedti till vänster och Abdul Fattah al-Burhan till höger, innan deras samarbete föll samman.

Trots att al-Burhan och Hemedti har en lång historia av samarbete började deras relation snart att krackelera. Osämjan hade flera orsaker. De kom exempelvis inte överens om vilka roller som tjänstemännen från den forne diktatorn Omar al-Bashirs regim skulle inneha. Inte heller om tidsplanen för när RSF formellt skulle bli en del av SAF.

Hemedti i möte med Mansour bin Zayed, vicepresidenten av Förenade Arabemiraten, landet som mottar en stor andel av guldet som RSF utvinner i Sudan. Abu Dhabi, februari 2023.

Efter kuppen har al-Burhan, i egenskap av general, fungerat som Sudans de facto ledare. Men Hemedtis inflytande är också stort. Hans RSF har sedan tidigare tagit kontroll över en betydande andel av Sudans guldgruvor – guld som han sen dess skeppa till bland annat Förenade Arabemiraten och Rysslands ökända Wagner Group i utbyte mot vapen och stöd. RSF-trupper har också fungerat som legosoldater i den Saudiarabien-ledda koalitionen i Jemens fruktansvärda inbördeskrig.

Hemedti i möte med Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov i Khartoum i början på 2023.

I april 2023, efter månader av ökade spänningar, mobiliserades RSF-soldater runt om i landet. SAF-trupper beordrade dem att skingras men de vägrade. Några dagar senare briserade allt. Huvudstaden Khartoum skakades av explosioner och tunga eldstrider, och våldet bröt ut så plötsligt att befolkningen inte hann söka skydd. Snart spred det sig till andra delar av landet och inbördeskriget var ett faktum.

Eldsvåda på en marknad i Omdurman, centrala Sudan i maj 2023.

Ett flyktingläger i Adre, Tchad, nära gränsen till Sudan.

Maktkampen mellan dessa två män – al-Burhan och Hemedti – har försatt landet i kaos. Sudan präglas just nu av en av världens värsta hunger- och flyktingkriser. Fortsättning i nästa inlägg.

Läs mer: ”A journey across Sudan's capital Khartoum, a city transformed by war" av Khalid Abdelaziz för Reuters (24 april 2023), ”FN:s varning: Risk för världens största hungerkris i Sudan" av Emilia Lindell för DN (8 mars 2024), "After a year of war in Sudan, what is the situation now?" av Areesha Lodhi för al-Jazeera (11 april 2024), ”Civil War in Sudan" av Center for Preventive Action (19 april 2024) och”One Year of War in Sudan: How Two Rival Generals Wrecked Their Country" av Abdi Latif Dahir och Declan Walsch för New York Times (15 maj 2024)