Kimpa Vita och Kongorikets uppgång & fall, del 3

Kimpa Vita.

Kimpa Vita.

Portugal lyckades aldrig koppla ett grepp om Kongoriket, trots att de hade dödat deras kung och förslavat delar av adeln (se förra inlägget). I sviterna av nederlaget år 1655 slets dock Kongoriket itu av ett långvarigt inbördeskrig om tronen.

Kimpa Vita var en ung adelskvinna som sedan barnsben haft visioner och ansågs ha en stark koppling till den spirituella världen. Under ett insjuknande år 1704, efter nästan 40 år av inbördeskrig, påstådde hon sig ha sett det katolska helgonet Antonius av Padua i en av sina drömmar. Han gav henne ett heligt uppdrag. Enligt Vita hade Kongorikets inbördeskrig gjort Gud rasande, och det blev nu hennes uppgift att ena landet och sprida en kongolesisk katolicism.

Kimpa Vita predikade bland annat att Jesus och jungfru Maria var födda i Kongo och att träden skulle bli till silver och guld om ett enat Kongorike lyckades sparka ut européerna. Hon fick snabbt ett stort följe.

En efter en begav hos sig till de rivaliserande kungarna och försökte övertyga dem om att sluta fred och återbefolka den gamla huvudstaden M'banza-Kongo, som hade övergetts efter nederlaget mot Portugal. Hon blev bortstött av samtliga och beslöt sig då för att själv bosätta sig i M'banza-Kongo, tillsammans med sina följare.

Kongolesiskt mässingssmycke föreställande S:t Antonius av Padua. Trots Kimpa Vitas död levde hennes rörelse vidare, och många smycken som dessa framställdes till de europeiska missionärernas vrede.

Kongolesiskt mässingssmycke föreställande S:t Antonius av Padua. Trots Kimpa Vitas död levde hennes rörelse vidare, och många smycken som dessa framställdes till de europeiska missionärernas vrede.

Hennes religiösa rörelse kallades Antonianism och antalet medlemmar växte explosionsartat. Från ruinerna av en katedral i M'banza-Kongo fortsatte hon smida planer på att ena Kongo. Till en början var de aspirerande kungarna för upptagna med varandra för att bry sig om henne, men när hennes rörelse började locka medlemmar ur adeln och militären blev hon ett hot.

År 1706, två år efter rörelsens grundande, tillfångatogs Kimpa Vita av styrkor tillhörande Pedro IV, en av de kungar som krigade om tronen. 22 år gammal dömdes hon för kätteri och brändes på bål. Inbördeskriget skulle fortsätta härja.

Läs mer: ”Women Leaders in African History: Dona Beatriz, Kongo Prophet” av The Met och ”The Kongolese Saint Anthony: Dona Beatriz Kimpa Vita and the Antonian Movement, 1684-1706” av John Thornton (1998).