Jubo Jubogha & palmoljeindustrin

IMG_9787.jpg

Detta är Jubo Jubogha, född 1821. Han var en före detta förslavad som tillbringat sin ungdom i Bonny, en stadsstat i nuvarande Nigerias Nigerdeltat — ett centrum för palmoljeindustrin.

Han tillhörde ett framstående handelshus, tränades från ung ålder i navigerandet av den lokala handeln och visade sig snabbt vara en slug affärsman. Ett inbördeskrig drev honom att år 1870 grunda sin egen stat, det närliggande Opobo, där han gjorde sig själv till kung.

Opobo blev en storspelare inom palmoljehandeln och med järnhand styrde Jubo Jubogha över ett nätverk som exporterade palmolja ända till Liverpool och Glasgow.

Storbritannien, som var i färd att kolonialisera regionen, bombarderades dock av klagomål från brittiska köpmän som stängdes ute från handeln, och Jubogha blev notorisk för sitt motstånd till att släppa in kristna missionärer i områdena han kontrollerade.

Harry Hamilton Johston

Harry Hamilton Johston

Efter att ha vägrat sluta taxera brittiska köpmän bjöds Jubogha in av den brittiska vicekonsuln Harry Hamilton Johston för att förhandla fram en överenskommelse. När Jubogha klev på Johnstons fartyg som lagt ankare i deltat greps han och sattes i exil i Västindien.

Staten Jubogha byggt upp förtvinade i hans frånvaro och kom att inkorporeras i Storbritanniens växande Nigeriakoloni. Hans öde är ett av många exempel på taktikerna britterna använde sig av för att lägga beslag på ett så stort territorium som möjligt.

Läs mer: “King Jaja of Opobe Dead: England’s Affair WIth Him and the End of It” av The New York Times (9 augusti 1891), King Jaja of the Nigre Delta: His Life and Times” av Sylvanus John Sodienye Cookey (2005) och The Fortunes of Africa: A 5000-Year History of Wealth, Greed and Endeavor” av Martin Meredith (2014).