Hur folkmorden i Rwanda välte omkull Zaire, del 3

Mobutu.

I mer än 30 års tid hade Mobutu låtit Zaire (Demokratiska republiken Kongo) förfalla i sin hetsiga jakt att berika sig själv och sina allierade. Som en följd var Zaire oförmöget att försvara sig när det väpnade motståndet exploderade hösten 1996.

Paul Kagame, Rwandas nuvarande president (dåvarande vicepresident) samt Ugandas president Yoweri Museveni.

Motståndsrörelsen bestod till en början av tutsier, sedan länge diskriminerade i Zaire. Men den som låg bakom rörelsen var Paul Kagame, Rwandas de facto ledare. Samt Kagames gamle vän Yoweri Museveni, Ugandas president.

Även om oppositionen till en början föreställde en spontan gräsrotsrörelse var den alltså till stor del orkestrerad och stöttad av Rwanda/Uganda. Ländernas officiella anledning var att förgöra de hutuextremister som gömde sig i Zaire och som fortsatte att utgöra ett hot mot tutsier i Rwanda och resten av regionen.

Motståndskoalitionen fick namnet Alliance of Democratic Forces for the Liberation of Congo (ADFLC). För att den skulle framstå mindre som en utländsk invasionsstyrka ville Museveni att den skulle frontas av en zairier. Valet föll på Laurent-Désiré Kabila.

Laurent-Désiré Kabila.

Kabila var otippad som frontfigur. Som en tidigare marxist hade han haft drömmar om revolt redan under Kongokrisen på 60-talet. Under en kort tid den perioden befann sig Che Guevara i området tillsammans med en liten styrka kubanska soldater med målet att driva igenom en marxistisk revolution. Kabila var en av gerillaledarna som Che Guevara allierade sig med.

Che Guevara i Demokratiska republiken Kongo (Zaire) 1965.

Deras allians föll dock snabbt samman. Kabila var med intresserad av att supa och köpa prostituerade än att förbereda sina trupper. Enligt Che Guevara saknade han ”revolutionär seriositet”. Sedan revolutionsförsöket rann ut i sanden hade Kabila försörjt sig som bordellägare samt guld-, elfenben- och timmersmugglare längs Tanganyikasjön. Han lyckades även skära sig en bit av South Kivu (östra Zaire) som han styrde som sin personliga egendom.

Men nu, hösten 1996, stod Kabila plötsligt som ledare för ADFLC. I november tog hans trupper över staden Goma i östra Zaire. Han klargjorde rebellerna smål framför en presskår som samlats i en flådig villa som han precis erövrat från Mobutu. Rebellerna skulle inte bara besegra hutuextremisterna. De skulle störta Mobutu.

(Fortsättning i nästa inlägg)