Great Zimbabwes heliga fågelskulpturer

Jag har tidigare skrivit om Great Zimbabwe, den medeltida stad som byggdes på tusentalet av Shonafolket och som under 300 år fungerade som regionens viktigaste handelsstad.

Högst upp på ruinerna fanns en samling fågelskulpturer, helt skapade av täljsten, som verkade vara heliga och ha särskild mening för de som bodde i närheten. 1889 klättrade en europeisk skattjägare vid namn Willi Posselt upp för stenmuren, bröt loss den av skulpturerna han tyckte var bäst bevarad och sålde den senare till entreprenören och politikern Cecil Rhodes, fadern till Rhodesia-kolonin.

zimbabwebirds.jpg

Under de nästkommande åren hittade andra skattjägare ytterligare skulpturer som alla bröts loss och såldes till olika europeiska privatpersoner och museum.

När Zimbabwe äntligen vann sin självständighet 1980 tog landet inte bara namnet från Great Zimbabwe, utan lät även en fågelskulptur pryda sin nya flagga: en symbol för den rika historia och kultur som fanns i regionen innan kolonialismen.

Zimbabwes flagga.

Zimbabwes flagga.

1981 lämnade Sydafrika tillbaka fyra av statyetterna. 2003 lämnade Berlins etnologiska museum tillbaka de skulpturer de hade i sin samling. En fågel är dock fortfarande på vift och finns i Cecil Rhodes gamla sovrum som numera är del av ett museet Groote Schuur i Kapstaden. Det pågår en kampanj att få även den återlämnad.

Läs mer: “The Lost City of Solomon and Sheba: An African Mystery” av Robin Brown-Lowe (2003) och “Zimbabwe bird 'flies' home” av BBC (2003).