Den ovärderliga resursen som är slavevoyages.org

Illustration som visar hur tätt de förslavade packades ombord. Notera det ammande barnet.

Apropå temat i poddens senaste avsnitt vill jag tipsa om slavevoyages.org, som är är en ovärderlig resurs för alla som är intresserade av att titta närmare på det transatlantiska slaveriet.

Projektet inleddes i början på 1990-talet och sedan dess har historiker vid universitet i Nord- och Sydamerika, Europa samt Afrika finkammat arkiven och kunnat kartlägga cirka 80 procent av resorna som förde omkring 12,5 miljoner förslavade afrikaner till Amerika från 1500- till 1800-talet. Vi pratar om en enorm detaljrikedom: var och när de förslavade plockades upp, namnet på fartygen och kaptenen, vilken flagg skeppen seglande under, var och när de förslavade gick i hamn, samt ibland även hur många som dog under färden och hur fördelningen av män, kvinnor och barn såg ut.

Det här materialet har sammanställts av allt från historiker och kartografer till dataprogrammerare och webbdesigners och presenteras på slavevoyages.org, en sajt som är under uppsikt av Rice University i Houston, Texas. Nedan ser ni några exempel på vad som kan hittas på sajten:

Lastutrymmet på slavfartyget L'Aurore, där de förslavade förvarades under färden över Atlanten.

Genom den tillgängliga informationen har man kunnat göra en 3d-rekonstruktion av ett slavfartyg. Detta föreställer det franska skeppet L'Aurore år 1785.

En time-laps visar alla slavfartygsresor som hittills kunnat kartläggas mellan 1514 och 1866. Varje prick representerar ett fartyg och storleken på pricken representerar hur stor lasten av förslavade var. Färgerna representerar vilket lands flagga fartygen seglade under.

Genom att klicka på prickarna får man upp mer detaljer om den individuella resan. I det här fallet rör det sig om ett skepp som lämnade Göteborg år 1800 under ledning av kapten Andre Hagberg och som senare köpte 100 förslavade afrikaner (36 män, 28 kvinnor, 36 barn) i Bunce Island (dagens Sierra Leone). 86 av de förslavade verkar ha överlevt när de år 1801 lastades av i Havanna, Kuba.

En till 3d-rekonstruktion. Denna gång av det franska skeppet Marie-Séraphique som seglade åren 1770–1774.