Perspektiv på Afrikas storlek

Skärmavbild 2019-06-08 kl. 22.58.09.png

Redan 1569 uppfann kartografen Gerardus Mercator metoden som fortfarande ligger till grund för många av dagens världskartor. Hans kartprojektion var extremt effektiv för navigering på haven, men att avbilda en tredimensionell glob (som jordklotet) på en tvådimensionell yta (som världskartan i klassrummet) innebär en rad missvisningar. Exempelvis: ju närmare nord- eller sydpolen ett land befinner sig, desto mer förvrängd blir storleken på det.

På en normal världskarta ser därför Ryssland många gånger större ut än Afrika, USA ser ut att ta upp halva kontinenten och till och med Sverige ser ut att täcka stora delar av Västafrika. Kanske är det en av anledningarna till att så många fortfarande ser på Afrika som ett enda land?

Men på thetruesize.com kan man se hur det verkligen ligger till. Bilden ovan visar USA och Sveriges storlek i relation till Afrika. Och bilden här under visar hur stort Kongo och Angola är i relation till Europa.

Skärmavbild 2019-06-08 kl. 22.58.55.png

Visa den sidan för nästa person som frågar ”varför finns det så många språk i Afrika?” eller börjar berätta om sin volontärresa till Ghana när du säger att du är från Etiopien.

ÖvrigtAmat Levin