Jack Johnson – världens första svarta tungviktsvärldsmästare, del 2

jack-johnson-car.jpg

Det var inte bara Jack Johnsons vinster i ringen och att han blev historiens första svarta tungviktsvärldsmästare som gjorde honom till USA:s mest hatade man. Utanför ringen spenderade han stora summor på dyra bilar, smycken och pälsar, och umgicks gärna med vita kvinnor, vilket under denna tid av segregering irriterade omgivningen.

Johnson med sin första fru, Lucille Cameron.

Johnson med sin första fru, Lucille Cameron.

1910 trädde en ny lag i kraft: The White-Slave Traffic Act, även känd som The Mann Act. Syftet var att förhindra tvångsprostitution, och en av formuleringarna gjorde det förbjudet att ”transport any women or girl for the purpose of prostitution or debauchery, or for any other immoral purpose.” Den sista raden – ”any other immoral purpose” – gjorde att lagen också flitigt användes för att sätta stopp för så kallade “interracial” relationer mellan svarta och vita.

Notis ur tidningen The York Daily, den 19 oktober 1912.

Notis ur tidningen The York Daily, den 19 oktober 1912.

Jack Johnson var en av de första att bli åtalad under The Mann Act, år 1912. Han och en vit kvinna som senare skulle bli hans fru, Lucille Cameron, åkte på en biltur mellan två stater, men Johnson anklagades för att ha kidnappat henne. Fallet resulterade aldrig i en dom, men året efter åtalades han igen. Denna gång för att 1909, ett par år innan The Mann Act trädde i kraft, ha haft en relation med Belle Schreiber, en kvinna som påstods vara prostituerad. Den här gången dömde en helvit jury Jack Johnson till ett års fängelse.

Jack Johnson med sin andra fru, Irene Pineau.

Jack Johnson med sin andra fru, Irene Pineau.

Johnson flydde USA med sin fru och tillbringade de kommande sju åren i Europa och Sydamerika, innan han år 1920 återvände och satte av sitt straff. Johnson dog i en bilkrasch 1945, 68 år gammal.

donald-trump-jack-johnson-pardon-01-480x320.jpg

Under lång tid har det förts en kamp att få Johnson benådad, eftersom det har ansetts att han dömdes på rasistiska grunder. I april 2018 meddelade president Donald Trump att Johnson slutligen skulle bli benådad, efter ett möte Trump haft med, bland annat, Sylvester Stallone.

Missa inte första delen i serien om Jack Johnson.