Ashantiriket, del 1

ashanti-kingdom.jpg

På slutet av 1600-talet gick ashantifolket i nuvarande Ghana från att vara löst sammansatta klaner till att forma en egen nation: The Ashanti Kingdom. 1701 besegrade de grannationen Denkyira, växte till ett vidsträckt kungadöme och styrde över omgivningens akanfolk (som ashanti även tillhör).

I flera hundra år hade de handlat sig förmögna med andra afrikanska stater, och sedan mitten på 1400-talet även med portugiserna som etablerat sig vid kusten. Området var extremt rikt på guld vilket, i kombination med den framväxande transatlantiska slavhandeln, lockade fler europeiska nationer till regionen, däribland Sverige (mer om det i ett senare inlägg).

En annan av dessa nationer var Storbritannien, som i början på 1800-talet hade kopplat ett starkare grepp om kustområdet och bildat kolonin Guldkusten. Nu blickade de in mot landet: Ashantirikets territorium. Men den afrikanska nationen vägrade låta sig styras och 1823 förklarade britterna krig.

Engelsmännen började sin marsch mot Ashanti under ledning av Sir Charles MacCarthy, guvernören i britternas territorium i Sierra Leone och Guldkusten. Han ledde en liten trupp på bara 500 man och planen var att de på vägen skulle möta upp en ytterligare styrka på ett par tusen soldater. Mot kvällen slog de läger i närheten av Prafloden.

Dagen därpå möttes de av en Ashantiarmé på 10 000 man. MacCarthy, som hade förväntat sig ett splittrat och vekt motstånd, beordrade sitt band att spela ”God Save the Queen” i förhoppning om att Ashantiledarna skulle ge upp och kasta ned sina vapen.

Istället gick de till attack och britterna, som ännu inte hunnit möta upp resten av sin styrka, fick snabbt slut på ammunition. De övermannades och de som inte hann fly dödades eller togs till fånga. MacCarthy själv skadades och sköt ihjäl sig själv för att slippa bli gisslan, och det sägs att Ashantiledarna tog hans huvud som en trofé.

Slaget blev ett av britternas största nederlag under kolonialtiden i Afrika. Men kriget om Ashanti var långt från över.

Fortsättning i nästa inlägg.